Πληροφορίες Για Το Ελληνικό Λάδι

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

Η ιστορία του ελαιολάδου

H καλλιέργεια της ελιάς είναι γνωστή από το 4000 π.χ. Το δέντρο κατάγεται από τα παράλια της Μ. Ασίας και βάσει των ευρημάτων των ανασκαφών της Κνωσού, η πατρίδα της ελιάς είναι η Κρήτη. Την υπόθεση αυτή ενισχύει και το γεγονός ότι το όνομα της ελιάς είναι ελληνικό και διατηρήθηκε σε όλες τις γλώσσες. Το λάδι ελιάς ή το «χρυσό υγρό», σύμφωνα με τον Όμηρο, κατά την αρχαιότητα δεν ήταν απλά μία τροφή, αλλά αποτελούσε σύμβολο υγείας και δύναμης, φάρμακο, καθώς επίσης πηγή μαγείας και θαυμασμού. Συγκεκριμένα, στην αρχαία Ελλάδα, οι αθλητές το έτριβαν σε όλο τους το σώμα, γιατί πίστευαν ότι θα τους χαρίσει δύναμη και τύχη και οι πολεμιστές μύρωναν με αυτό τα κεφάλια των ευγενών και έριχναν σταγόνες στα κόκαλα των νεκρών αγίων και των μαρτύρων, καθώς ήταν έμβλημα καθαγιασμού και αγνότητας. Η καλλιέργεια της ελιάς υπολογίζεται ότι ξεκίνησε στον ευρύτερο χώρο της Μεσογείου, πριν από περίπου 7.000 χρόνια. Όσον αφορά στην Ελλάδα, οι πρώτες μαρτυρίες για την καλλιέργειά της στον ελλαδικό χώρο, σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα, ξεκίνησε στην Κρήτη, πριν από 3.500 χρόνια.

Μπορεί η Ελλάδα να ήταν ανέκαθεν μια ελαιοπαραγωγός χώρα, ωστόσο οι καταναλωτές γνωρίζουν ελάχιστα για το λάδι αλλά και οι παραγωγοί του κάνουν σοβαρά λάθη στην ελαιοποίηση, με αποτέλεσμα να διακυβεύεται η ποιότητά του. Αποτελεί αναμφισβήτητα έναν από τους διατροφικούς θησαυρούς της χώρας μας, έτσι ώστε να θεωρούμαστε τυχεροί που το διαθέτουμε σε αφθονία. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε καθώς και σε φυσικά αντιοξειδωτικά, τις πολύτιμες πολυφαινόλες και τα φλαβονοειδή, που προστατεύουν τον οργανισμό από την πρόωρη γήρανση και πολλές ασθένειες. Επίσης, διαθέτει μεγάλο ποσοστό μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, τα αποκαλούμενα και «καλά λιπαρά», καθώς έχουν συνδεθεί με τη διατήρηση της υγείας του καρδιαγγειακού συστήματος. Ακόμη, το ελαιόλαδο σε σύγκριση με τα υπόλοιπα έλαια αφομοιώνεται από τον οργανισμό με τον καλύτερο τρόπο και ευνοεί τη λειτουργία διαφόρων οργάνων, όπως της χολής. Για όλους αυτούς τους λόγους, θα πρέπει να επιλέγουμε μόνο ελαιόλαδο για κάθε χρήση, είτε ωμό είτε στο μαγείρεμα, ακόμα και στο τηγάνισμα και να αποφεύγουμε τα σπορέλαια. Μπορεί να είναι πιο οικονομικά, αλλά έχει αποδειχτεί ότι βλάπτουν σοβαρά την υγεία μας.

Ο περισσότερος κόσμος δεν ξέρει να ξεχωρίζει τις ποιότητες και τις ονομασίες του ελαιολάδου άρα και να αγοράζει το σωστό. "Ρωτήστε αυτούς που ψωνίζουν ελαιόλαδο από ένα σουπερμάρκετ και θα εκπλαγείτε διαπιστώνοντας ότι οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν τι σημαίνει  Εξαιρετικά (ή έξτρα) Παρθένο Ελαιόλαδο. Παλαιότερη έρευνα που διεξήχθη σε συγκεκριμένο σούπερ μάρκετ έδειξε ότι το συντριπτικό ποσοστό των ελαιολάδων στα ράφια δεν είναι "εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα" (σ.σ. το ελαιόλαδο που παράγεται απ' ευθείας από ελιές αποκλειστικά με μηχανικές μεθόδους και έχει οξύτητα 0-0,8).  Μιλώντας για την γενικότερη κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο κλάδος του ελαιολάδου στη χώρα μας, δυστυχώς έχουμε μείνει πολύ πίσω, με αποτέλεσμα η αγορά να μονοπωλείται ουσιαστικά από δύο μεγάλες εταιρείες.

Τι είναι αυτό που καθορίζει την ποιότητα του ελαιολάδου; 

"Οι κυριότεροι παράγοντες που διαμορφώνουν την ποιότητα του ελαιολάδου είναι η ποικιλία της ελιάς, ο βαθμός ωριμότητας (όσο πιο νωρίς μαζεύεται ο καρπός τόσο πιο ποιοτικό το ελαιόλαδο), η σωστή και άμεση μεταφορά του ελαιοκάρπου στο ελαιοτριβείο (ο καρπός να συγκεντρώνεται σε πλαστικά τελάρα και χωρίς να τραυματίζεται να πηγαίνει την ίδια μέρα για ελαιοποίηση),  η τήρηση των σωστών κανόνων στο ελαιοτριβείο και κυρίως η θερμοκρασία στον μαλακτήρα να μην ξεπεράσει τους 30 βαθμούς ενώ ο χρόνος μάλαξης να είναι 30 με 35 λεπτά το πολύ, και τέλος η σωστή συντήρηση (όταν παραχθεί το ελαιόλαδο και το αποθηκεύσουμε να μην έρχεται σε επαφή με οξυγόνο η το φως και η θερμοκρασία του να μην υπερβαίνει ιδανικά τους 16 βαθμούς)"

Μιλήστε μας για τη σωστή επεξεργασία στο ελαιοτριβείο.  "

Στο ελαιοτριβείο δεν γίνεται στις περισσότερες περιπτώσεις σωστή επεξεργασία του ελαιοκάρπου. Τα σημεία που δεν τηρούνται οι κανονισμοί είναι στην φάση της μάλαξης, όπου η ζύμη δεν πρέπει να έχει θερμοκρασία πάνω από 28 έως 30 το πολύ βαθμούς και ο  χρόνος μάλαξης να μην ξεπεράσει τα 30 λεπτά. Είναι  λάθος να νομίζουμε ότι με υψηλότερες θερμοκρασίες παίρνουμε παραπάνω ελαιόλαδο. Αλλά και αν παίρναμε ένα 2% η 3% δεν έχει καμιά αξία συγκρινόμενο με την ζημιά που κάνουμε στο ελαιόλαδο διώχνοντας τις πολύτιμες πολυφαινόλες του που είναι το “αντιβιοτικό” του ελαιολάδου μας και επί πλέον βεβαίως στερούμε από το προϊόν αυτές τις πολύτιμες ουσίες, που έχουν αντιθρομβωτική και αντιοξειδωτική δράση στην κακή χοληστερίνη!"

Εντάξει, αγοράσαμε ένα καλό ελαιόλαδο. Πώς και πόσο θα το συντηρήσουμε;

Πρέπει να ξέρουμε ότι έχουμε να κάνουμε με ένα πολύ ευαίσθητο προϊόν, το οποίο έχει τρεις μεγάλους εχθρούς από τη στιγμή που θα βγει από το ελαιοτριβείο: τον αέρα (το οξυγόνο), το φως και την θερμοκρασία. Άρα για να το διατηρήσουμε “ζωντανό” θα πρέπει να είναι φυλαγμένο σε κατάλληλο δοχείο (γυάλινο η ανοξείδωτο) γεμάτο μέχρι επάνω ώστε να μην υπάρχει καθόλου αέρας, να μην το διαπερνάει το φως (σκούρες φιάλες η σε ανοξείδωτο και λιγότερο σε γαλβανισμένο τενεκέ) και η θερμοκρασία να μην ξεπερνά τους 20 βαθμούς, ιδανικά τους 15 C. O χρόνος διατήρησης του ελαιολάδου εξαρτάται από το αν τηρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις και από το πόσο πλούσιο είναι το συγκεκριμένο ελαιόλαδο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, δηλαδή σε πολυφαινόλες -αυτές που το κάνουν πικάντικο στο λαιμό και πικρούτσικο στο στόμα. Τα αγουρέλαια, δηλαδή, διατηρούνται πολύ καλύτερα από ένα ελαιόλαδο που είναι από ώριμες ελιές, ένα "γλυκό", που λέμε, ελαιόλαδο. Ένα καλό, δυνατό αγουρέλαιο σε ιδανικές συνθήκες συντήρησης μπορεί να διατηρηθεί και 24 μήνες. Ένα μέτριο ελαιόλαδο σε μέτριες συνθήκες φύλαξης μπορεί να έχει χρόνο ζωής όχι μεγαλύτερο από 8 μήνες  -μιλάμε για τεράστια διαφορά…"

Γιατί πρέπει να επιλέγουμε "εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο";

"Ένα ελαιόλαδο που δεν γράφει στη φιάλη “εξαιρετικά (ή έξτρα) παρθένο ελαιόλαδο” πρέπει να ξέρουμε ότι δεν είναι ένα φυσικό προϊόν, όπως είναι ο φυσικός χυμός της ελιάς που κάνει το "εξαιρετικά παρθένο"! Έχει περάσει από χημική κατεργασία για να γίνει βρώσιμο και κυκλοφορεί στα ράφια με την ένδειξη “κλασικό” η απλό “ελαιόλαδο”. Είναι μια κλασική περίπτωση άγνοιας από την πλευρά των καταναλωτών. Πώς αναγνωρίζουμε ένα καλό ελαιόλαδο; Όταν δοκιμάζουμε ένα καλό ελαιόλαδο (σκέτο, όχι με ψωμί !) θα πρέπει να γεμίσει το στόμα μας αρχικά με μία ωραία αίσθηση που θυμίζει τον καρπό της άγουρης η ώριμης ελιάς και μετά σιγά - σιγά ένα κάψιμο στο λαιμό μαζί με μια πικράδα στο στόμα. Αν το ελαιόλαδο έχει παραχθεί από ώριμες ελιές θα αισθανθούμε λιγότερο κάψιμο στο λαιμό και η αίσθηση στο στόμα θα είναι παρόμοια με την γεύση μιας ώριμης υγιούς ελιάς. Δεν πρέπει να μπερδεύουμε το όμορφο ελαφρύ κάψιμο στο λαιμό που μας προσφέρει ένα αγουρέλαιο με το έντονο κάψιμο που θα αισθανθούμε δοκιμάζοντας ένα ταγγισμένο ελαιόλαδο. Σε αυτά, το στόμα μας θα γεμίσει και με μια άσχημη, αρνητική γεύση που δεν έχει σχέση με την ευγενική γεύση του ελαιολάδου. Το χρώμα του ελαιόλαδου πάντως δεν παίζει ρόλο στην αξιολόγησή του."

Ποια είναι τα πιο κοινά ελαττώματα του ελαιολάδου και πού οφείλονται;

"Το πιο κοινό ελάττωμα που συναντάμε στα ελαιόλαδα είναι το τάγγισμα. Το συναντάμε σε μέτριας η κακής ποιότητος ελαιόλαδα που δεν έχουν διατηρηθεί σωστά και έχουν οξειδωθεί με αποτέλεσμα την άσχημη οσμή και γεύση. Ένα δεύτερο κοινό ελάττωμα είναι η “κλεισούρα” που αναπτύσσεται σε μέτρια ποιότητος ελαιόλαδα που είναι της προηγούμενης χρονιάς."  Ήδη στην αγορά έχει ξεκινήσει να κυκλοφορεί το ελαιόλαδο της φετινής σεζόν, γι’ αυτό ζητήσαμε να μάθουμε από τον κ. Φραντζολά πώς ήταν αυτή η χρονιά για την ελαιοπαραγωγή. Χαρακτήρισε τη χρονιά πολύ κακή για τις ελιές, αφού δεν έκανε αρκετό κρύο, παράγοντας που είναι πολύ σημαντικός για το δέντρο της ελιάς, με αποτέλεσμα να έχουμε και πολύ μειωμένη ποσότητα παραγωγής (περίπου στο 40% σε σχέση με πέρσι) και αρκετά χαμηλότερη ποιότητα, αφού το φετινό λάδι έχει υψηλή οξύτητα και όχι τόσο καλά αρώματα. Από τα φαινόμενα αυτά φαίνεται πως εξαιρούνται δύο μέρη στην Πελοπόννησο, η Ηλεία και ορισμένες περιοχές στη Μεσσηνία που δεν αντιμετώπισαν αυτά τα προβλήματα. Σοβαρότερο πλήγμα υπέστη η κεντρική Ελλάδα και σε δεύτερη μοίρα η Κρήτη. Ωστόσο, αυτό που μπορούμε να πούμε ότι σώζει κάπως την κατάσταση είναι ότι η περσινή παραγωγή ήταν πολύ καλή, με αποτέλεσμα αρκετοί παραγωγοί που συντηρούν με τις κατάλληλες προδιαγραφές το λάδι τους να είναι σε θέση να διαθέσουν στην αγορά και φέτος το περσινό καλό τους λάδι. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το παραγωγικό δυναμικό της χώρας μας μπορεί να φτάσει ιδανικά μέχρι και τους 400.000 τόνους ελαιολάδου ετησίως, αν και κατά μέσο όρο συνήθως δεν φτάνει μέχρι αυτό το ποσό. Η φετινή παραγωγή ήταν από τις χειρότερες και λόγω κλιματικών συνθηκών εκτιμάται ότι θα πέσει κάτω από τις 200.000 τόνους. Από αυτές, κατά μέσο όρο περίπου 100.000 τόνοι χύμα ελαιολάδου εξάγεται, κυρίως σε Ιταλία και Ισπανία.  Εξαγωγές όμως –σε πολύ μικρότερη κλίμακα- γίνονται και από εταιρείες με περιορισμένη παραγωγή, που διαθέτουν συσκευασμένο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, εμφανίστηκαν μικρές παραγωγές εξαιρετικών ελαιολάδων υψηλών προδιαγραφών και μάλιστα σε ιδιαίτερα προσεγμένες συσκευασίες, που κερδίζουν διεθνείς διακρίσεις. Το ζητούμενο, βέβαια, είναι να αγγίζει αυτό το επίπεδο όλο το παραγόμενο ελαιόλαδο της χώρας.

Διατροφική Αξία Ελαιολάδου

Η αξία του ελαιολάδου για την υγεία μας είχε αναγνωριστεί κατά την αρχαιότητα ακόμη, από τον Ιπποκράτη, τον Διόσκουρο, τον Διοκλή. Σήμερα γιατροί και διατροφολόγοι υποστηρίζουν ότι συγκεκριμένα το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο έχει ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία του ανθρώπου. Μελέτες έχουν δείξει την υπεροχή της Μεσογειακής διατροφής που έχει βάση το ελαιόλαδο σε σχέση με τη διατροφή λαών που ζουν σε άλλες περιοχές εκτός της Μεσογείου. Η διατροφική αξία του ελαιόλαδου και της ελιάς είναι αναμφισβήτητη αφού περιέχουν θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες, μέταλλα και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.

Προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, ανακάλυψαν ότι ενώ οι Έλληνες και άλλοι μεσογειακοί λαοί καταναλώνουν λιπαρά όπως και οι Αμερικάνοι, έχουν μικρότερα ποσοστά σε καρδιαγγειακές παθήσεις. Αυτό που διαφοροποιεί την Μεσογειακή διατροφή είναι η κατανάλωση έξτρα παρθένου ελαιολάδου το οποίο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά (ελαϊκό οξύ). Αυτό που είναι επιθυμητό για την προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος είναι η διατήρηση της ολικής και της LDL χοληστερόλης σε χαμηλά επίπεδα και της HDL σε υψηλά επίπεδα. Μπορούμε να καταλάβουμε την σημασία της κατανάλωσης του έξτρα παρθένου ελαιολάδου από τα παρακάτω: Η κατανάλωση έξτρα παρθένου ελαιόλαδου συντελεί στην μείωση της LDL(κακής) χοληστερόλης και στην αύξηση της HDL(καλής) χοληστερόλης

Από ερευνητές έχει διαπιστωθεί ότι μια διατροφή φτωχή σε λιπαρά μπορεί να προκαλέσει μεν μείωση της ολικής χοληστερόλης αλλά και μείωση της HDL(καλής ) χοληστερόλης. Αντίθετα μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά βασισμένη στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο συντελεί και στην μείωση της ολικής χοληστερόλης αλλά και στην αύξηση της HDL( καλής) χοληστερόλης. Τα κορεσμένα λιπαρά οξέα βρίσκονται κυρίως στα κρέας και προκαλούν αύξηση της LDL χοληστερόλης οπότε αυξάνουν την πιθανότητα για αύξηση της αθηροσκλήρωσης. Τα πολυακόρεστα βρίσκονται στα λαχανικά τους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους, κόκκους σιτηρών. Προκαλούν μείωση μεν της LDL χοληστερόλης αλλά μείωση και της HDL χοληστερόλης η οποία μείωση δεν είναι επιθυμητή. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η υπερκατανάλωση πολυακόρεστων μπορεί να προκαλέσει περισσότερο κακό απ' ότι καλό γιατί αυξάνεται ο κίνδυνος για προβλήματα του νευρικού συστήματος, την συνδεσιμότητα των συνάψεων του εγκεφάλου, πέτρες στην ουροδόχο κύστη ακόμα και καρκίνο.

Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα βρίσκονται σε όλα τα λιπαρά τρόφιμα σε ποικίλες ποσότητες. Προκαλoύν μείωση της LDL και αύξηση της HDL χοληστερόλης. Το ελαιόλαδο έχει τη μικρότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα και πολυακόρεστα ( κατά μέσο όρο περιέχει 10 – 15% κορεσμένα, 8-9% πολυακόρεστα) και το σημαντικότερο έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα από τα άλλα έλαια σε μονοακόρεστα(75 – 80%). Άλλες ευεργετικές ιδιότητες του ελαιόλαδου Προστασία από την ρευματοειδή αρθρίτιδα Περιέχει αντιοξειδωτικά. Συγκεκριμένα προάγει την σύνθεση β καροτενίου( προβιταμίνης Α) και τοκοφερόλης(βιταμίνη Ε) εντός της γαστρεντερικής οδού. Το 88% της βιταμίνης Ε που περιέχεται στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και είναι στη μορφή της α – τοκοφερόλης η οποία συνθέτεται εύκολα από το σώμα μας. Οι παραπάνω αντιοξειδωτικές ουσίες είναι πολύ σημαντικές γιατί παρεμποδίζουν την οξείδωση των LDL λιποπρωτεϊνών η οποία μπορεί να προκαλέσει καταστροφή των κυττάρων γενικά, των νευρικών κυττάρων, των αρτηριών και να οδηγήσουν σε αρτηριοσκλήρωση, στεφανιαία νόσο ακόμα και καρκίνο Έχει αντιγηραντικές ιδιότητες .

Η βιταμίνη Ε και γενικά οι φαινόλες και οι πολυφαινόλες που περιέχονται παρέχουν μια άμυνα απέναντι σε οξειδώσεις λιπαρών οξέων και κατά συνέπεια την δημιουργία ελεύθερων ριζών που οδηγούν στην καταστροφή την γήρανση και τον καρκίνο. Επίσης η βιταμίνη Α παρεμποδίζει και κατά συνέπεια ελαχιστοποιεί την δημιουργία των ρυτίδων Επιδρά στην ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού συστήματος όπως και στην κανονική ανάπτυξη των παιδιών. Το ελαιόλαδο είναι αφομοιώσιμο από τον ανθρώπινο οργανισμό σε τέτοιο βαθμό που θεωρείται ιδανικός, αφού επιτυγχάνεται η απορρόφηση των καλών συστατικών του όπως η βιταμίνη Ε και κυρίως οι φαινολικές αντιοξειδωτικές ουσίες Βοηθά στην πέψη των άλλων λιπαρών και μη τροφών . Αυτό οφείλεται στα λιπαρά οξέα της σύνθεσής του , την ιδιότητά του να διευκολύνει τις εκκρίσεις της χολής και την παρουσία ορισμένων μικροσυστατικών όπως η χλωροφύλλη και η φαιοφυτίνη που βοηθούν στην αύξηση των εκκρίσεων του πεπτικού σωλήνα Μπορεί να διορθώσει την ασβεστοποίηση των οστών λόγω των ολεϊκών οξέων που περιέχει, να συντελέσει στην δημιουργία γερών οστών στα παιδιά και να παρεμποδίσει την απώλεια του ασβεστίου από τα οστά στους ενήλικες

Εκτός από τις λιποδιαλυτές βιταμίνες A, D, E, K που περιέχει το ελαιόλαδο περιέχει και Χλωροφύλλη πλούσια σε μαγνήσιο που υποστηρίζει τη δημιουργία υγειών ερυθρών αιμοσφαιρίων Σκουαλένιο, μια πρόδρομη ένωση των φυτοστερολών που βοηθούν στην μείωση της οξύτητας Φυτοστερόλες( στην μορφή της β – φυτοστερόλης)που παρεμποδίζουν την απορρόφηση της χοληστερόλης Καφεϊνη και γαλλικό, συστατικά που τονώνουν την έκκριση της χολής κάνοντας έτσι λιγότερο όξινο το φαγητό που εξέρχεται από το στομάχι μειώνοντας το στρες στο πάγκρεας Φαινολικές ενώσεις που προάγουν την παραγωγή λιπολυτικών ενζύμων στο πάγκρεας Από τα παραπάνω βλέπουμε ότι το ελαιόλαδο έχει ευεργετικές ιδιότητες σε όλες σχεδόν τις λειτουργίες του σώματος, όπως την ανάπτυξη του εγκεφάλου, την ανάπτυξη των οστών, την πέψη, την αντιγήρανση των κυττάρων, την κατάσταση του δέρματος και των μαλλιών, τον μεταβολισμό και αντίσταση στην δημιουργία πλάκας στα αιμοφόρα αγγεία.

Η τεκμηριωμένη διαπίστωση για το ότι η μακροζωϊα και η ζωτικότητα των Κρητικών οφείλονται κατά κύριο λόγο στη διατροφή τους με άφθονο ελαιόλαδο αποδεικνύει την βιολογική και θρεπτική αξία του προϊόντος. Κι ενώ υπερτερεί η βιολογική και η θρεπτική αξία έναντι των άλλων φυτικών ελαίων η θερμιδική τους αξία είναι η ίδια. Από τα παραπάνω βλέπουμε ότι το ελαιόλαδο έχει ευεργετικές ιδιότητες σε όλες σχεδόν τις λειτουργίες του σώματος, όπως την ανάπτυξη του εγκεφάλου, την ανάπτυξη των οστών, την πέψη, την αντιγήρανση των κυττάρων, την κατάσταση του δέρματος και των μαλλιών, τον μεταβολισμό και αντίσταση στην δημιουργία πλάκας στα αιμοφόρα αγγεία. Η τεκμηριωμένη διαπίστωση για το ότι η μακροζωϊα και η ζωτικότητα των Κρητικών οφείλονται κατά κύριο λόγο στη διατροφή τους με άφθονο ελαιόλαδο αποδεικνύει την βιολογική και θρεπτική αξία του προϊόντος. Κι ενώ υπερτερεί η βιολογική και η θρεπτική αξία έναντι των άλλων φυτικών ελαίων η θερμιδική τους αξία είναι η ίδια. Φαρμακευτικές χρήσεις του ελαιόλαδου Στον Ιπποκράτειο Κώδικα αναφέρονται περισσότερες από εξήντα φαρμακευτικές χρήσεις του.

Στην αρχή του περασμένου αιώνα είχε δοθεί μια σειρά από συνταγές με βάση το ελαιόλαδο, για τη φυματίωση, τους ρευματισμούς, το κλείσιμο των πληγών κλπ. Θα πρέπει κανείς να ψάξει πάρα πολύ για να βρει ένα τρόφιμο που να έχει τόσες θετικές επιδράσεις σε τόσα συστήματα και λειτουργίες του σώματός μας όσες το ελαιόλαδο. Τι πρέπει όμως να προσέχουμε όταν αγοράζουμε ελαιόλαδο Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι το καλύτερο (οξύτητα μικρότερη από 0,8%). Ακολουθεί το παρθένο ελαιόλαδο( οξύτητα: 0,8% - 2%). Η οξύτητα εκφράζει το βαθμό υδρολυτικής αλλοίωσης του ελαιόλαδου οπότε όσο μικρότερη είναι η οξύτητα του ελαιόλαδου τόσο πιο άρτιο είναι στα πολύτιμα συστατικά του. Όταν η συσκευασία αναφέρει μόνο τη λέξη ελαιόλαδο ο καταναλωτής πρέπει να γνωρίζει ότι το περιεχόμενο είναι μίγμα παρθένου και εξευγενισμένου(ραφινέ) ελαιολάδου που είναι κατώτερης ποιότητας. Αυτό γιατί τα ραφιναρισμένα ελαιόλαδα υφίστανται υψηλές θερμοκρασίες κατά την διαδικασία παραγωγής τους με αποτέλεσμα να καταστρέφονται οι αντιοξειδωτικές ουσίες του και να μένουν πολύ λίγες βιταμίνες Να αποθηκεύουμε το ελαιόλαδο σε σκιερό και σκοτεινό μέρος σε ανοξείδωτα δοχεία ειδικά για τρόφιμα και τέτοιου όγκου ώστε να καταναλώνεται σχετικά γρήγορα. Όταν φυλάσσεται σε άπλετο στο φως μέρος και ειδικά σε διαφανή πλαστικά μπουκάλια, ευνοείται η φωτοοξείδωσή του και η σημαντική αλλοίωση της ποιότητάς του.

Να προτιμάμε ωμό ή μαγειρεμένο ελαιόλαδο;

Με το μαγείρεμα χάνονται μερικά από τα συστατικά του ελαιόλαδου, καλό είναι να χρησιμοποιούμε λίγο ελαιόλαδο αρχικά και να προσθέτουμε το υπόλοιπο στο τέλος του μαγειρέματος. Στα όσπρια ειδικά το ελαιόλαδο προστίθεται στο τέλος. Το ελαιόλαδο καταλληλότερο για τηγάνισμα από τα σπορέλαια Υπάρχει ο μύθος ότι για το τηγάνισμα είναι καλύτερα τα σπορέλαια από τα ελαιόλαδα. Αυτό δεν ισχύει Το ελαιόλαδο είναι η καταλληλότερη λιπαρή ύλη για τηγάνισμα αφού είναι πιο ανθεκτικό στη θερμοκρασία 170 – 180 βαθμούς Κελσίου του τηγανίσματος λόγω του ότι είναι πλούσιο στο μονοακόρεστο ελαϊκό οξύ και σε φυσικά αντιοξειδωτικά. Αντίθετα τα σπορέλαια που είναι πολυακόρεστα και δεν περιέχουν αντιοξειδωτικά είναι πιο ευπαθή στο τηγάνισμα και οξειδώνονται γρηγορότερα. Προσοχή! Θα πρέπει να μην χρησιμοποιείται το ίδιο λάδι σε επανειλημμένα τηγανίσματα γιατί παράγονται trans λιπαρά που είναι βλαβερά για την υγεία.

ΕΔΩ ΣΕ ΕΜΑΣ ΣΤΟ 3DMALL.GR ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΑ.