Τι πρέπει να προσέχεις κατά την επιλογή του μελιού
Πώς θα το συντηρήσεις σωστά και ποια από όλα όσα λέγονται γι’ αυτό είναι αλήθεια; Το μέλι μπορεί να νοθευτεί με διάφορους τρόπους, π.χ. με την προσθήκη ζάχαρης ή σιροπιού γλυκόζης. Ωστόσο οι συχνότεροι τρόποι νοθείας είναι η πρόσμειξη του μελιού με άλλο κατώτερης ποιότητας και το «βάπτισμα» μελιού εισαγωγής ως ελληνικό. Γι’ αυτό... Επίλεξε σωστά Προμηθεύσου μέλι επώνυμο και συσκευασμένο από καταστήματα ή κατευθείαν από επαγγελματία μελισσοκόμο που εμπιστεύεσαι. Μην αγοράζεις μέλι που βρίσκεται εκτεθειμένο στον ήλιο, ούτε μέλι σε δοχείο που το καπάκι του είναι διογκωμένο. Στην ετικέτα πρέπει να αναγράφονται η λέξη «Μέλι», το είδος του, η χώρα προέλευσης και το όνομα του παραγωγού ή/και του διακινητή με πλήρη στοιχεία. Προτίμησε τα πιο παχύρρευστα για το είδος τους μέλια, καλύτερα σε μικρές συσκευασίες. Αν αφήσεις το μέλι να «τρέξει» από ψηλά, θα πρέπει να ρέει συνεχόμενα σε «κλωστή» και όχι διακεκομμένα. Προσοχή! Τα μέλια ζαχαροπλαστικής είναι ποιοτικά υποδεέστερα και, όπως αναγράφεται στην ετικέτα τους, χρησιμοποιούνται «Μόνο για μαγειρική χρήση». Τα χαρακτηριστικά του αλλοιωμένου μελιού 1. Διογκωμένο δοχείο συσκευασίας 2. Φυσαλίδες στη μάζα του 3. Αφρός στην επιφάνεια 4. Οσμή σάπιου φρούτου 5. Ξινή γεύση. Σε τενεκεδένιο δοχείο ή γυάλινο; Το ειδικό τενεκεδένιο δοχείο διατηρεί καλύτερα τη βιολογική αξία του μελιού. Εντούτοις, τα γυάλινα δοχεία επιτρέπουν να βλέπεις το περιεχόμενο και να ελέγχεις την κατάσταση που αυτό βρίσκεται, ενώ επίσης ενδείκνυνται για τη συντήρηση του μελιού αφού ανοιχθεί. Πώς θα το αποθηκεύσω σωστά; Φύλαξε το μέλι σε χαμηλή θερμοκρασία, σε μέρος δροσερό και σκοτεινό, μακριά από τρόφιμα με έντονες οσμές και μακριά από πηγές φωτός και θερμότητας. Μην το μεταφέρεις σε δοχεία που είχαν πριν κάποιο άλλο προϊόν με έντονη οσμή, π.χ. καφέ, ή δεν είναι απολύτως στεγνά. Απόφυγε να τρως το μέλι κατευθείαν από το δοχείο και μη βυθίζεις μέσα σε αυτό βρεγμένο μεταλλικό κουτάλι. Έπειτα από κάθε άνοιγμα του δοχείου κλείσε το καπάκι του άμεσα. Προσοχή! Παρότι το μέλι μπορεί να διατηρηθεί επί χρόνια, όταν ανοιχθεί η συσκευασία του καλό είναι να καταναλωθεί σχετικά σύντομα. Η μελάσα (σάκχαρα και νερό) είναι ένα άλλο υλικό που χρησιμοποιείται μερικές φορές στην νοθεία του μελιού. Εάν ένα φιτίλι βαμβακιού βυθίζεται στο καθαρό μέλι, και το ανάβεις, το μέλι καίγεται εύκολα. Εντούτοις, εάν αυτή η δοκιμή γίνεται με το αλλοιωμένο μέλι, η παρουσία νερού στο μέλι δεν επιτρέπει στο μέλι για να καίγεται, έτσι θα παραγάγει έναν ήχο τριξίματος. Το νοθευμένο μέλι είναι λιγότερο πυκνό και έχει αρκετή υγρασία. Αν μια σταγόνα μελιού βουτηγμένη σε κρύο νερό παραμένει συγκρατημένη και δε διαλυθεί αμέσως, τότε το πιθανότερο είναι να πρόκειται για καθαρό μέλι. Αυτό μπορεί να παρατηρηθεί καλύτερα κοιτάζοντας προς το φως. Αν οι άκρες της σταγόνας αρχίζουν να ανοίγουν κατά τη βύθιση στο νερό, τότε το μέλι πολύ πιθανό να έχει νοθευτεί με ουσίες με αρκετή υγρασία. Το κόστος παραγωγής του Καλού μελιού στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερο, αφού οι μελισσοκόμοι αναγκάζονται να μετακινούν τα μελίσσια τους σε διάφορες περιοχές ακολουθώντας την ανθοφορία.
ΠΡΟΤΙΜΑΜΕ ΤΑ ΠΑΧΥΡΡΕΥΣΤΑ
Οταν αγοράζουμε μέλι, το πρώτο που κοιτάζουμε με το μάτι -γέρνοντας λίγο το βάζο- είναι η ρευστότητά του. Αν το μέλι είναι πολύ ρευστό, είναι καλύτερα να το αποφύγουμε, γιατί μάλλον περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα υγρασίας από το επιθυμητό. Γι’ αυτό προτιμάμε τα παχύρρευστα μέλια.
«ΝΑΙ» ΣΤΟ ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΜΕΝΟ
Το μέλι που έχει κρυσταλλώσει δεν σημαίνει ότι έχει νοθευτεί με ζάχαρη, το αντίθετο μάλιστα. Η κρυστάλλωση είναι δείγμα ότι το μέλι αυτό δεν έχει υποστεί καμία επεξεργασία και γι’ αυτό πλησιάζει περισσότερο στο αγνό, φυσικό. Τα περισσότερα ανθόμελα κρυσταλλώνουν φυσιολογικά μέσα σε λίγους μήνες, σε αντίθεση με τα μέλια από πεύκο ή έλατο που δεν κρυσταλλώνουν σχεδόν ποτέ. Το τυποποιημένο μέλι του εμπορίου σπάνια θα κρυσταλλώσει. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι καλό μέλι, απλώς σίγουρα έχει υποστεί επεξεργασία και έχει χάσει κάποιες από τις ιδιότητές του.
Το μέλι δεν λήγει, αν συντηρηθεί σωστά
Η νομοθεσία θέτει ως όριο για τη λήξη του μελιού τα 3 χρόνια. Ωστόσο, αν ένα μέλι διατηρηθεί σε σωστές συνθήκες, δεν λήγει. Για να επιμηκύνουμε το χρόνο ζωής του φροντίζουμε να το φυλάσσουμε σε ξηρό και δροσερό μέρος, χωρίς φως και έντονες οσμές, π.χ. σ’ ένα ντουλάπι, μακριά από το καλοριφέρ και ποτέ στον πάγκο της κουζίνας. Τι κάνουμε αν κρυσταλλώσει; Βάζουμε το βαζάκι με το μέλι σε ένα κατσαρολάκι με νερό και το ζεσταίνουμε σε πολύ σιγανή φωτιά.Ανακατεύουμε ασταμάτητα το μέλι με ξύλινο κουτάλι, φροντίζοντας να μην πέσουν μέσα υδρατμοί και σταγόνες νερού.Με ένα θερμόμετρο κουζίνας ελέγχουμε τη θερμοκρασία του νερού, η οποία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ξεπεράσει τους 40° – 45° C. Επειδή το μέλι έχει την ιδιότητα να παραμένει ζεστό για πολλή ώρα, το κρυώνουμε βάζοντας το βάζο σε ένα δοχείο με κρύο νερό και ανακατεύοντας με ξύλινο κουτάλι για να κρυώσει ομοιόμορφα. Μεταγγίζουμε το μέλι. Καλό είναι να αγοράζουμε ποσότητες που μπορούμε να καταναλώσουμε μέσα σε 2 – 3 χρόνια. Μετά την πάροδο αυτών των ετών, το μέλι μπορεί να σκουρύνει και σίγουρα θα χαθούν το άρωμα και η γεύση του. Αν πάλι αγοράζουμε χύμα μέλι σε μεγάλες ποσότητες, φροντίζουμε να το μεταγγίζουμε σε πολλά μικρότερα γυάλινα βάζα που να το χωράνε ακριβώς, ώστε να μη μένει αέρας στο βάζο και ξινίσει το μέλι. Το έργο ζωής 12 μελισσών θα εξασφαλίσει περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι. Πρόκειται για κάτι παραπάνω από μια επένδυση σε αυτό το χρυσό γλυκό νέκταρ. Ωστόσο, το πραγματικό ερώτημα είναι:
Πόσο υγιεινό είναι το μέλι;
Oταν κάνετε το ερώτημα εάν κάτι είναι υγιές για σας, μερικές φορές θα πρέπει να κοιτάξετε τα πρώτα διατροφικά του δεδομένα. Στην επιφάνεια, το μέλι είναι πάνω από 80% καθαρή ζάχαρη, με περίπου το μισό από αυτό να είναι φρουκτόζη. Η φρουκτόζη είναι φυσικά μια κακή προσθήκη σε οποιοδήποτε τρόφιμο, αλλά όταν εμφανίζεται φυσικά στα φρούτα και στη συγκεκριμένη περίπτωση στο μέλι, φαίνεται πως δρα αρκετά διαφορετικά. Γενική θρεπτική αξία του μελιού * Το μέλι αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα, αλλά πολύ λιγότερο από ό,τι θα το έκανε μια δεξτρόζη * Το μέλι μειώνει την C αντιδρώσα πρωτεΐνη, που είναι ένας δείκτης φλεγμονής στο σώμα * Το μέλι μειώνει την LDL («κακή» χοληστερόλη), ενώ αυξάνει την HDL χοληστερόλη («καλή» χοληστερόλη) * Το μέλι μειώνει τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης στο σώμα, ενός δείκτη στο αίμα που σχετίζεται με ασθένειες Ποιο μέλι είναι υγιεινό Ενώ το μέλι έχει πολλά οφέλη για την υγεία, δεν είναι ίδια όλα τα είδη του μελιού. Η διαφορά έχει να κάνει με την επεξεργασία του μελιού και ακόμη με το ποια λουλούδια ήταν πιο κοντά στην κυψέλη. Η σύνθεση του νέκταρ που οι μέλισσες συλλέγουν αλλάζει ανάλογα με το ποια λουλούδια οι μέλισσες χρησιμοποιούν για την τροφή τους. Αυτό θα έχει αντίκτυπο στην ποσότητα των αντιοξειδωτικών, τον λόγο της φρουκτόζης προς τη γλυκόζη και τις επιπτώσεις του στον γλυκαιμικό δείκτη. Σε γενικές γραμμές το μέλι από φαγόπυρο είναι μια πολύ πιο υγιεινή επιλογή από τα τυπικά επιτραπέζια μέλια. Το μέλι από φαγόπυρο είναι συχνά λιγότερο επεξεργασμένο, έχει πιο σκούρο χρώμα (ένας καλός τρόπος για να κρίνουμε το πόσο υγιεινό είναι το μέλι: τα πιο σκούρα είναι καλύτερα) και περιέχει πλουσιότερα αποθέματα αντιοξειδωτικών. Μερικά οφέλη για την υγεία του μελιού Το μέλι είναι πραγματικά μια αξιόλογη τροφή, ικανή να περιορίσει τις επιπτώσεις από την επίδραση του χρόνου. Βάζα μελιού βρέθηκαν χιλιάδες χρόνια αργότερα από την παρασκευή του κι όμως εξακολουθούσαν να είναι εξίσου βρώσιμα όσο την ημέρα που συλλέχθηκαν. Oσον αφορά την υγεία και την ομορφιά σας, το μέλι έχει μερικά παραπάνω κόλπα στο… μανίκι του, όπως η ικανότητά του να αυξάνει το επίπεδο αντιοξειδωτικών στο αίμα σας, βοηθώντας στην πρόληψη ασθενειών και λοιμώξεων. Η τοπική χρήση του μελιού έχει την ικανότητα να σκοτώνει τα βακτήρια και ακόμη και επιταχύνει την επούλωση των πληγών. Πολλές κρέμες προσώπου και άλλα προϊόντα για το δέρμα περιέχουν αυτό το γλυκό υγρό. Συχνά, όταν χρησιμοποιείται για αισθητικούς λόγους είναι πολύ πιο αποτελεσματικό να το αναμείξετε με το δικό σας υψηλής ποιότητας, πλούσιο σε αντιοξειδωτικά μέλι από φαγόπυρο. Λοιπόν, είναι το μέλι υγιεινό; Κατά κανόνα, είναι καλύτερο να αποφεύγουμε τη ζάχαρη, όποτε είναι δυνατόν. Ωστόσο, αυτό δεν είναι πρακτικό για πολλούς. Ετσι όταν αποφασίσετε να επιδοθείτε σε μια γλυκιά απόλαυση ή να απαιτείται λίγη μόνο ζάχαρη σε μια συνταγή είναι πολύ ευεργετικό να επιλέξετε τη σωστή ζάχαρη. Χρησιμοποιώντας, ωστόσο, το μέλι στη θέση της ζάχαρης είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη, ελαχιστοποιώντας συγχρόνως τις παρενέργειες της ζάχαρης. Εξίσου σημαντικό σχετικά με τον τρόπο της παραγωγής του μελιού και κυρίως των συσκευασμένων μελιών ευρείας κατανάλωσης, είναι να αναφέρουμε ότι το ανθρώπινο χέρι παρεμβαίνει κατά πολύ στο φυσικό τρόπο της μέλισσας. Ως γνωστόν, το μέλι αποτελεί την τροφή και το φάρμακο των μελισσών. Οι μέλισσες τρυγούν τα άνθη από τα αγριολούλουδα και τα άνθη των θάμνων και των δέντρων και παράγουν το μέλι, στο οποίο όμως οφείλουν και την επιβίωση και την αναπαραγωγή τους. Χωρίς το μέλι οι μέλισσες είναι ευάλωτες σε ασθένειες. Συλλέγοντας λοιπόν το μέλι ο μελισσοκόμος στην ουσία στερεί από τις μέλισσες την τροφή τους και το φυσικό τους «αντιβιοτικό» γεγονός που τις εκθέτει σε κινδύνους για τη ζωή τους. Θέλοντας λοιπόν να τις κρατήσει στη ζωή μια συνηθισμένη πρακτική είναι η χορήγηση ειδικών τροφών (ως επί των πλείστων γλυκαντικών ουσιών) και φαρμάκων (αντιβιοτικών). οι μέλισσες τρυγούν δύο φορές τον χρόνο, την άνοιξη και το καλοκαίρι. Και ενώ στην συμβατική μελισσοκομία ο μελισσοκόμος συλλέγει και στις δύο περιπτώσεις, σς: "Στην αρχή του καλοκαιριού πρέπει να συλλέγουμε μέρος του μελιού που έχουν αποθηκεύσει στις κυψέλες οι μέλισσες και το διατηρούμε στην άκρη. Αυτό το μέλι είναι προϊόν του ανοιξιάτικου τρύγου. Τότε που υπάρχουν περισσότερα αγριολούλουδα και άλλα άνθη εκεί έξω στη φύση. Το αφήνουμε λοιπόν στις μέλισσες να το φάνε και να θωρακιστούν με τα θρεπτικά του συστατικά. Προτιμάμε να συλλέγουμε το μέλι στις αρχές του φθινοπώρου που προκύπτει από τον τρύγο του καλοκαιριού, τότε που τα άνθη των θυμαριών βρίθουν εκεί έξω. Και φυσικά επιστρέφουμε στις μέλισσες το ανοιξιάτικο μέλι που είχαμε φυλάξει στην άκρη για να είναι όλοι χορτάτοι και ευχαριστημένοι. Πιστεύουμε ότι οι μέλισσες δικαιούνται να τρώνε το μέλι που έχουν παράξει οι ίδιες με τόσο κόπο.
ΕΔΩ ΣΕ ΕΜΑΣ ΣΤΟ 3DMALL.GR ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΛΙ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ.