ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΡΑΣΙΑ
Κρασί από τον τόπο σου
Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της Ελλάδας είναι η άκρως ενδιαφέρουσα γεωλογική και γεωγραφική διαμόρφωση. Είναι από τις πιο ορεινές ζώνες της Ευρώπης και έχει πολλά νησιά, με αποτελέσματα να έχει τις κατάλληλες κλιματολογικές συνθήκες για την παραγωγή συγκλονιστικών προιόντων. Επιπλέον, οι ελληνικές ποικιλίες κρασιού έχουν μοναδική γεύση, ενώ το ελληνικό κρασί έχει λύσει τα προβλήματα ποιότητας που το ταλαιπώρησαν τα προηγούμενα χρόνια. Σε αυτό συνέβαλε καθοριστικά και η άνοδος του επιπέδου των Ελλήνων οινολόγων. Η δυναμική του ελληνικού κρασιού είναι μεγάλη, το ζητούμενο είναι πως θα την αξιοποιήσουμε ως χώρα.
Αναγνωρισμένοι ως ΠΟΠ (Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης) είναι 33 ελληνικοί οίνοι που παράγονται σε συγκεκριμένες ζώνες και με συγκεκριμένες προδιαγραφές σε όλη την Ελλάδα. Πρόκειται για τους Οίνους Ονομασίας Προέλευσης, που χαρακτηρίζονται Ο.Π.Α.Π. / Ονομασία Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας ή Ο.Π.Ε. / Ονομασία Προέλευσης Ελεγχόμενη, όταν πρόκειται για αναγνωρισμένα γλυκά κρασιά.
Από το 2011, τα ελληνικά κρασιά ΠΟΠ εντάχθηκαν στην ευρωπαϊκή διαδικασία έγκρισης, όπως και τα αντίστοιχα όλων των κρατών μελών. Η διαδικασία, επίσης, αφορά και στα 114 ελληνικά κρασιά που έχουν καταχωρηθεί ως Προϊόντα Γεωγραφικής Ενδειξης (ΠΓΕ) (οι πρώην –σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία– τοπικοί οίνοι). Συγκεκριμένα, πριν το 2012 η ένταξη ενός οίνου στον κατάλογο ΠΟΠ γινόταν σε εθνικό επίπεδο με προεδρικό διάταγμα για την Ελλάδα, το οποίο στη συνέχεια κοινοποιούνταν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ωστόσο, με την καινούρια Κοινή Οργάνωση Αγοράς κρασιού (ΚΟΑ Οίνου) ισχύει ενιαίος τρόπος αντιμετώπισης της διαδικασίας κατοχύρωσης σε όλα τα κράτη μέλη τα οποία υπέβαλαν τους σχετικούς φακέλους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η δημιουργία, από την πλευρά των οινοποιών, ενός κρασιού ΠΟΠ, και η κυκλοφορία του ως τέτοιο, είναι μια αρκετά περίπλοκη διαδικασία, που επιβάλλεται να γίνεται κάθε χρόνο. Συγκεκριμένα, ο οινοποιός που δραστηριοποιείται σε μια από τις 33 ζώνες ΠΟΠ, καταθέτει κάθε χρόνο σχετικό αίτημα προς την αρμόδια ΔΑΟΚ (Διευθύνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας, μία υπηρεσία ανά νομό), γνωστοποιώντας την ποσότητα ΠΟΠ οίνου που πρόκειται να παράγει και τις ποσότητες οινοστάφυλων που διαθέτει ή έχει προμηθευτεί από τους αμπελουργούς με τους οποίους συνεργάζεται. Εφόσον δεν μπορέσει να τηρήσει τις απαιτούμενες προδιαγραφές, μπορεί να βγάλει το κρασί του στην αγορά ως απλό ποικιλιακό οίνο.
Το Κατώγι Αβέρωφ τιμά τη «Μεγάλη Αρκούδα» των αμπελώνων του, αφιερώνοντάς της ένα συλλεκτικό κρασί, σε καλλιτεχνική επιμέλεια Bob Studio.
Η καφέ αρκούδα ζει στις πλαγιές της Πίνδου, περιδιαβαίνοντας μέσα από τα αμπέλια του Γινιέτς στο Μέτσοβο. Κάθε χρόνο δοκιμάζει τα σταφύλια, κόβοντάς τα με τρόπο ευγενικό σαν να’ ναι η κυρά του αμπελώνα. Ξέρει ότι πρέπει να περιμένει να ωριμάσουν και προετοιμάζεται για τον τρύγο, τη μεγάλη γιορτή του φθινοπώρου. Οι πατημασιές που αφήνει πίσω της προδίδουν το πέρασμα της. Το βράδυ πριν τον τρύγο, κάνει την τελευταία της μεγαλοπρεπή επίσκεψη για να απολαύσει τα πιο γλυκά, τα πιο μεστά, τα πιο εκλεκτά σταφύλια των βουνών. Η τελευταία χρονιά κυκλοφορίας για το Κτήμα Αβέρωφ Cabernet Sauvignon, εμφιαλώνεται με μία συλλεκτική ετικέτα σε περιορισμένο αριθμό φιαλών και παίρνει το βλάχικο όνομα «Μάρε Ούρσα» (Μεγάλη Αρκούδα) τιμής ένεκεν στην καφέ αρκούδα που ζει στην περιοχή. Το Μάρε Ούρσα είναι μια έμπνευση τριών «φίλων» για φίλους. Το Κατώγι Αβέρωφ επιμελήθηκε την παραγωγή και εμφιάλωση του κρασιού, η δημιουργική ομάδα Bob Studio εμπνεύστηκε την ιδέα και εικονογράφησε το εικαστικό και οι Αφοί Κοντορούση Γραφικές Τέχνες υλοποίησαν τις εκτυπώσεις. Κρασί εσοδείας 2012, από σταφύλια καλλιεργημένα στον αμπελώνα του Κτήματος Αβέρωφ στα βουνά του Μετσόβου, εκφράζει με μοναδικό τρόπο τον τόπο καταγωγής του. Ιδανικό για παλαίωση, θα ωριμάσει όμορφα σε πλάγια θέση, σε μέρος σκοτεινό και με σταθερή θερμοκρασία. Φυλάξτε το και απολαύστε το όταν αισθανθείτε πως ήρθε η κατάλληλη στιγμή. Μοιραστείτε μαζί μας τις στιγμές και τις εντυπώσεις σας χρησιμοποιώντας το #mareursa.
ΚΤΗΜΑ ΣΚΟΥΡΑΣ
Το κρασι Μοσχοφίλερο Σκούρα προσφέρεται το διάστημα αυτό στους επιβάτες της αμερικάνικης αεροπορικής εταιρείας United Airlines, στην Polaris Business Class, στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων. Το Μοσχοφίλερο Σκούρας λευκό κομψό και ξυραφάτο προέρχεται από την ομώνυμη ελληνική ποικιλία που καλλιεργείται στα υψίπεδα της Αρκαδίας. Οι επιβάτες της United έχουν τη δυνατότητα να τα επιλέξουν μέσα από την wine list και να αναβαθμίσουν την γαστρονομική τους εμπειρία στον αέρα. Το μοσχοφίλερο είναι μια εμπειρία που μοσχοβολάει Ελλάδα. Ροδοπέταλα, λευκά λουλούδια με νότες γλυκολέμονου, το μοσχοφίλερο είναι ένα δροσερό, τραγανό, νόστιμο κρασί που ταιριάζει με το ελληνικό καλοκαίρι, σαν απεριτίφ και με όλα τα θαλασσινά. Η United πρόσφατα ξεκίνησε ένα νέο πρόγραμμα στη διακεκριμένη καμπίνα Polaris, με το οποίο οι επιβάτες έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν τα δικά τους “flights” κατά τη διάρκεια της πτήσης τους. Η λίστα των κρασιών είναι επιλογή του Doug Frost, Master of Wine και Master Sommelier αλλά και φίλου του ελληνικού κρασιού. Η παρουσία δύο ελληνικών κρασιών στην λίστα μιας αεροπορικής εταιρείας αυτού του βεληνεκούς, μέλους της μεγαλύτερης αεροπορικής συμμαχίας στον κόσμο Star Alliance, αποτελεί αφενός αναγνώριση για τις τοπικές ποικιλίες και αφετέρου μια εξαιρετική ευκαιρία διεθνούς προβολής της ποιότητας του ελληνικού κρασιού. Πίσω από αυτή την επιτυχία βρίσκεται ο Ted Diamandis και οι προσπάθειες της Diamond Importers για συνεχή προβολή του ελληνικού κρασιού. “Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που το κρασί μας «ταξιδεύει» με την United Airlines, αλλά περισσότερο που οι προσπάθειες των τελευταίων χρόνων όλου του κλάδου του ελληνικού κρασιού αναγνωρίζονται”.Το ελληνικό κρασί είναι σε άνοδο και είναι πολύ σημαντικό που οι οινόφιλοι ταξιδιώτες αυξάνονται σημαντικά ώστε να επηρεάζουν με τον τρόπο τους τις αεροπορικές να δοκιμάσουν νέα, συναρπαστικά κρασιά” συμπλήρωσε ο Γιώργος Σκούρας, οινοποιός και Διευθύνων Σύμβουλος του Κτήματος Σκούρα.
Λεπτομέρειες Από Ειδικούς
ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΑΣΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΕΡΒΙΡΕΤΑΙ ΖΕΣΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΛΕΥΚΟ ΚΡΥΟ;
Πολλά εστιατόρια θα σας σερβίρουν τα λευκά κρασιά πολύ κρύα και τα κόκκινα κρασιά πολύ ζεστά. Αν αναρωτιέστε, είναι εύκολο να δούμε πού οφείλεται αυτό: τα λευκά κρασιά σερβίρονται γενικά πιο δροσερά από τα κόκκινα, αλλά στην εποχή μας που υπάρχουν ψυγεία, κρύο σημαίνει παγωμένο. Τα κόκκινα, εν τω μεταξύ, πρέπει να σερβιριστούν σε «θερμοκρασία δωματίου», ένας όρος που προήλθε από μια εποχή που πολλά δωμάτια είχαν χοντρά πέτρινα τοιχώματα και η εσωτερική θερμοκρασία μπορεί να κυμαινόταν γύρω στους 15-18 βαθμούς Κελσίου. Το σερβίρισμα των λευκών σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία μπορεί να καταστρέψει το κρασί, τις αρωματικές αποχρώσεις και την περίπλοκη γεύση του. Αντίστροφα, τα φτηνά λευκά κρασιά θα πρέπει να σερβίρονται πολύ κρύα. Η θερμοκρασία καλύπτει τυχόν ελαττώματα. Αν παραγγείλετε λοιπόν ένα κακής ποιότητας λευκό απο γωνιακό μπαρ, βεβαιωθείτε ότι το μπουκάλι έρχεται απευθείας από το ψυγείο. Αν παραγγείλετε όμως ένα λεπτεπίλεπτο λευκό σε ένα καλό εστιατόριο, να ξέρετε ότι πρέπει να βγει από το ψυγείο αρκετή ώρα πριν σερβιριστεί. Τα καλά εστιατόρια δεν θα βάλουν την φιάλη αμέσως μέσα στην σαμπανιέρα με πάγο πριν δούνε την θερμοκρασία του. Οι κόκκινοι οίνοι είναι λίγο πιο δύσκολοι, ανάλογα με την ηλικία και την υφή του κρασιού. Στην ιδανική περίπτωση, ένα μπουκάλι πρέπει να είναι ελαφρώς δροσερό στην αφή. Η σύγχρονη θερμοκρασία δωματίου μπορεί συχνά να κάνει ένα καλό κόκκινο κρασί να έχει επίπεδη γεύση. Ένα ελαφρύ πάγωμα θα ανανεώσει το κρασί. Τα τανικά κρασιά που σερβίρονται πολύ κρύα μπορεί να γίνουν σκληρά και δυσάρεστα. Εάν ένα μπουκάλι φαίνεται πολύ ζεστό, 15 λεπτά στο ψυγείο – ή σε ένα εστιατόριο 10 λεπτά σε πάγο – μπορεί να κάνει θαύματα.
ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ TΑ ΓΛΥΚΑ ΚΡΑΣΙΑ ΔΕΝ ΤΑΙΡΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΑΛΜΥΡΑ ΠΙΑΤΑ;
Πολλοί καταναλωτές υποθέτουν ότι οι οίνοι που σερβίρονται με αλμυρά τρόφιμα πρέπει να είναι ξηροί και συσχετίζουν συχνά το γλυκό κρασί με το φτηνό κρασί ή θεωρούν ότι το γλυκό κρασί είναι μόνο το επιδόρπιο κρασί, το οποίο πρέπει να καταναλώνεται με ή μετά το επιδόρπιο. Κι όμως, πολλοί γλυκοί λευκοί οίνοι, που κυμαίνονται από ελάχιστα γλυκοί ως πλούσιοι, μπορούν να είναι άψογος συνδυασμός για τα τρόφιμα. Το κλειδί είναι η ισορροπία. Η υπολειμματική ζάχαρη στον οίνο, που συχνά προκαλείται από ελλιπή ζύμωση, πρέπει να αντιμετωπιστεί από ζωντανή οξύτητα. Σε επιτυχημένα κρασιά, το αποτέλεσμα είναι μια συναρπαστική περιπλάνηση, καθώς το κρασί βαδίζει στη γραμμή μεταξύ γλυκού και ξηρού. Αυτά τα κρασιά είναι αναμφισβήτητα γλυκά, αλλά η οξύτητα καθαρίζει κάθε αίσθηση πλαδαρότητας, αφήνοντας ένα ξηρό, αναζωογονητικό συναίσθημα μετά την κατανάλωση.
ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΑΣΙ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΚΡΕΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΛΕΥΚΟ ΜΕ ΨΑΡΙ;
Λίγα θέματα κρασιού προκαλούν τόσο άγχος, όσο ο συνδυασμός φαγητού-κρασιού. Για τον λόγο αυτό, η συμβατική σοφία -λευκό κρασί με ψάρια και πουλερικά, κόκκινο κρασί με κρέας- δεν είναι ένα κακό σημείο για να ξεκινήσει κανείς. Όσο, όμως, πιο οινόφιλος γίνει κάποιος, τόσο πιο γρήγορα θα καταλάβει ότι υπάρχουν χιλιάδες εξαιρέσεις. Τα syrah ταιριάζουν και με το κοτόπουλο, όπως και το cabernet με πάπια. Τα θαλασσινά είναι ένα άλλο θέμα. Μερικά μεσογειακά είδη όπως ο σολομός, ο τόνος ή το χταπόδι πηγαίνουν καλά με ανοιχτό κόκκινο κρασί.
ΤΑ ΤΥΡΙΑ ΤΑΙΡΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΑΣΙ;
Πολλοί πιστεύουν ότι το τυρί πηγαίνει καλύτερα με το κόκκινο κρασί. Αλλά πολλές φορές το λευκό κρασί τα πάει καλύτερα σε αυτό. Ο γενικός κανόνας είναι φρέσκα τυριά με φρέσκα κρασιά και ωριμασμένα τυριά με πιο ώριμα κρασιά.
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΚΡΑΣΙΩΝ
Πολλοί θα προτιμήσουν να αγοράσουν εκλεκτά κρασιά μόνο από τα έτη που οι κριτικοί θεωρούν εξαιρετικά. Αυτό μπορεί να είναι μια ωραία στρατηγική για τους επενδυτές -εκείνους που αγοράζουν υπέροχα κρασιά με σκοπό να μεταπωλήσουν για κέρδος- αλλά για ανθρώπους που απλά θέλουν να απολαύσουν καλά κρασιά, είναι ένα λάθος, και μερικές φορές δαπανηρό. Εάν αγοράζετε κρασιά με σκοπό να τα παλαιώσετε, τότε σίγουρα πρέπει να εστιάσετε στις καλύτερες χρονιές. Αλλά πρέπει να λάβετε υπόψη σας ότι αυτό που χαρακτηρίζει ένα μεγάλο τρύγο είναι συχνά θέμα γνώμης. Ήταν γενικώς αποδεκτό ότι το 2011 ήταν πολύ πιο χαρισματικό, προσφέροντας μια χορωδία γεύσεων, ενώ το 2010 ήταν σφιχτό και διασκεδαστικό. Δεν είναι σίγουρο όμως πώς και τα δύο αυτά κρασιά θα αντέξουν άλλη μια δεκαετία. Άλλο σημαίνει ένα κρασί είναι για απόλαυση και άλλο σημαίνει έχει δυναμική για παλαίωση.
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΡΑΣΙΑ ΤΩΝ ΓΙΟΡΤΩΝ
Οι Γιορτές περιλαμβάνουν πολλά φαγοπότια. Άλλα καθιερωμένα και εθιμοτυπικά και άλλα αυθόρμητα – ευκαιρίες να βρεθούμε όλοι μαζί γύρω από το τραπέζι και να περάσουμε χρόνο που ενδεχομένως δεν είχαμε κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Το φαγητό που θα στολίσει το τραπέζι μας θα είναι όσο γίνεται πιο πλούσιο, αντανακλώντας την εορταστική ατμόσφαιρα των ημερών. Ο μάγειρας ή η μαγείρισσα θα αποφασίσει το εύρος του μενού και την ποιότητα των υλικών, γι αυτό και δεν είναι πολύ δύσκολο να βγούμε εκτός προϋπολογισμού, ειδικά αν θέλουμε να προσφέρουμε στους καλεσμένους μας κάτι ξεχωριστό. Με το κρασί όμως δεν είναι απαραίτητο να συμβεί το ίδιο. Δε λέω, αν θέλουμε να το… παρακάνουμε, ή απλά αν δεν προσέξουμε. Μην ανησυχείτε όμως, γι αυτό είμαι εγώ εδώ! Για να σας κάνω τις δικές μου προτάσεις και να σας δώσω την ευκαιρία να χαρίσετε στους καλεσμένους σας μια μοναδική οινική εμπειρία με τέλεια σχέση ποιότητας-τιμής. Με άλλα λόγια, να τους προσφέρετε εκλεκτές ετικέτες από επώνυμους Έλληνες παραγωγούς, ανάλογα με τα πιάτα που θα σερβίρετε, σε τιμές που δεν θα ξεπεράσουν τα …. ευρώ ανά φιάλη. Κι αν δεν πιστεύετε ότι μπορεί να γίνει, διαβάστε παρακάτω…
ΤΟ ΑΠΕΡΙΤΙΦ Είτε για το καλωσόρισμα, είτε για να μας ανοίξει την όρεξη πριν καθίσουμε στο τραπέζι, είθισται να σερβίρουμε ένα ξηρό αφρώδες κρασί. Οι λαμπερές του φυσαλίδες δίνουν εορταστικό τόνο στη βραδιά, ενώ η ανάλαφρη δροσιστικότητά του μας ετοιμάζει για την γαστριμαργική πανδαισία που θα ακολουθήσει. Η πρότασή μου εδώ είναι ARMYRA Chardonnay-Malagousia Λευκόs Πρόκειται για ένα κομψό ξηρό λευκό αφρώδες κρασί από χαρμάνι των ποικιλιών Chardonnay, με φίνα αρώματα λουλουδιών και φρούτων στη μύτη και όμορφη ισορροπία στο στόμα. Το αλκοόλ του (13%) είναι βασικό ατού – μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι είμαστε ακόμα στην αρχή της βραδιάς! Θα το προσφέρετε μόνο του, ή συνοδεύοντας καναπεδάκια με θαλασσινές και γενικά λεπτές γεύσεις. Η τιμή του ανά φιάλη δεν ξεπερνάει τα ...ευρώ.
ΤΟ ΛΕΥΚΟ Εκείνος ή εκείνη που θα κλειστεί όλη μέρα (μην πω από την προηγούμενη) στην κουζίνα για να ευχαριστήσει τους καλεσμένους του/της, θα προσπαθήσει να τους κερδίσει με όμορφες μυρωδιές που θα πλημμυρίσουν το σπίτι και τα πιάτα. Στην Ελληνική ύπαιθρο και κουζίνα έχουμε ευτυχώς τεράστιο αριθμό μυρωδικών που ομορφαίνουν τις συνταγές μας, τα οποία μπορούμε να βρούμε είτε φρέσκα είτε αποξηραμένα, όλο το χρόνο. Δίπλα σε ένα φαγητό με τόσο έντονα αρωματικά στοιχεία, το κρασί που θα ανοίξουμε πρέπει να είναι αντίστοιχα εντυπωσιακό. Γι αυτό η πρότασή μου είναι το Μοσχοφίλερο Λευκό Κτήμα Σκούρας. . Η τιμή ενός από τα πιο αρωματικά λευκά κρασιά της αγοράς δεν ξεπερνάει τα ... ευρώ.
ΤΟ ΡΟΖΕ Αν κάποιος σας πει ότι το ροζέ κρασί είναι μόνο για το καλοκαίρι, μην τον πιστέψετε. Τα ροζέ κρασιά είναι παντός καιρού και για όλες τις εποχές. Μάλιστα, όσο πιο πλούσιο και μεγαλοπρεπές είναι ένα τραπέζι, τόσο πιο απαραίτητο γίνεται ένα καλό ροζέ κρασί. Προσωπικά, κάπου ανάμεσα στα κρύα ορεκτικά και το κυρίως πιάτο, θα σέρβιρα κάτι ζεστό, το οποίο θα περιείχε σάλτσα από φρέσκια ντομάτα. Θα μπορούσε να είναι ένα ραγού λαχανικών, κρέπες με κιμά ή ακόμα και ένα σουφλέ με πολύχρωμες πιπεριές και αλλαντικά. Εκεί ακριβώς θα αναλάμβανε δράση στα ποτήρια μας ένα ροζέ, και στην προκειμένη περίπτωση το Λαλίκου Variete Ροζέ με Ζύμωση σε δεξαμενή. Χρώμα μέτριο ροζέ του σολομού, ημίξηρο, με αρώματα κόκκινων φρούτων και λουλουδιών, ισορροπημένη γεύση γλύκας και φρεσκάδας θα αναδείξει τέλεια κάθε γεύση που θα συναντήσει. Εξίσου φινετσάτη είναι και η τιμή του, που κυμαίνεται γύρω στα ...ευρώ.
ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ Και η στιγμή που όλοι εμείς οι κρεατοφάγοι περιμένουμε, φτάνει. Το κυρίως πιάτο στο γιορτινό τραπέζι είναι κρέας: κοτόπουλο, γαλοπούλα ή χοιρινό, με τις πατατούλες του, τη σαλτσούλα του, γενικά με πλήρη γκάμα από… αξεσουάρ. Είναι η στιγμή που αλλάζουμε ποτήρια και το κρασί σκουραίνει και γενικά… σοβαρεύει. Γιορτές χωρίς κόκκινο κρασί δεν γίνονται, εδώ όμως θέλουμε ένα κρασί πλούσιο και γεμάτο, ταυτόχρονα όμως μαλακό και φιλικό για όλους τους ουρανίσκους. Η πρότασή μου είναι ένα Κατώγι Αβέρωφ Ερυθρός. Γιατί «πάει με όλα» και αυτό δεν είναι υπερβολή! Τα όμορφα αρώματα ώριμων φρούτων και γλυκών μπαχαρικών που μας «βγάζει» στη μύτη, καθώς και η φιλική, βελούδινη αίσθησή του στο στόμα, το καθιστούν ιδανικό συνοδό για οποιοδήποτε κρεατικό θα σερβίρετε για κυρίως και ειδικά για Κατσίκι. Η τιμή του, που κυμαίνεται γύρω στα .. ευρώ, είναι απλά ασυναγώνιστη.
ΤΟ ΓΛΥΚΟ Η ολοκλήρωση ενός γεύματος σηματοδοτείται από το επιδόρπιο. Κάποιοι ρομαντικοί λένε ότι αυτό γίνεται για να είναι γλυκιά η παρηγοριά του τέλους μιας όμορφης εμπειρίας. Στο εορταστικό τραπέζι, βέβαια, το τέλος μπορεί να είναι μεγάλο και πολύπλοκο. Να περιλαμβάνει, δηλαδή, τυριά, διάφορα γλυκά – σπιτικά ή αγοραστά, τα πατροπαράδοτα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες, καθώς και, απαραιτήτως, τη βασιλόπιττα. Το οινικό κλείσιμο θα πρέπει να είναι πληθωρικό, με καλή οξύτητα και πλούσια αρώματα, έτσι ώστε να καταφέρει εύκολα να σταθεί δίπλα σε όλα τα παραπάνω και ακόμα περισσότερα. Η δική μου πρόταση για φέτος .Χατζηδάκηs Σαντορίνη Ναμα. Θα πλημμυρίσει τα ποτήρια μας από όμορφα αρώματα ,ενώ η μακρά, γλυκιά του επίγευση θα αποτελέσει μια ευχάριστη ανάμνηση όλο το βράδυ. Αντίστοιχα θα αγαπήσουμε και την τιμή του, που οριακά ξεπερνάει τα ….ευρώ. Κάπως έτσι λοιπόν, καταλαβαίνουμε ότι, όσο κι αν το παρακάνουμε με όλα τα υπόλοιπα γιορτινά μας ψώνια, το κρασί των εορτών δεν χρειάζεται να είναι πανάκριβο για να είναι απολαυστικό και να μας χαρίσει όμορφες στιγμές. Απολαύστε υπεύθυνα και – πάνω απ’ όλα – περάστε όμορφα!
ΕΔΩ ΣΕ ΕΜΑΣ ΣΤΟ 3DMALL.GR ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΣΙ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ